Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Γεια σας, είμαι η Στεφανία.
Η Τσικνοπέμπτη , παραδοσιακά, είναι μια μέρα όπου καταναλώνεται ψητό κρέας σε μεγάλες ποσότητες. Αν βρεθείτε στην Ελλάδα Τσικνοπέμπτη θα το καταλάβετε αμέσως, μιας και η μυρωδιά τσίκνας από το λίπος που καίγεται στις ψησταριές , είναι παντού! Γιορτάζεται 59 ημέρες πριν το Πάσχα, την Πέμπτη της Κρεατινής εβδομάδας του Τριωδίου, συνήθως Φεβρουάριο ή Μάρτιο.
Σε αυτό το βίντεο θα μάθετε πώς γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη στην Ελλάδα.
Γνωρίζετε γιατί τρώμε κρέας την Πέμπτη, εξ ου και Τσικνοπέμπτη, και όχι, για παράδειγμα, την Τρίτη ή την Τετάρτη;
Θα σας δείξουμε την απάντηση στο τέλος αυτού του βίντεο.
Οι ρίζες της Τσικνοπέμπτης δεν είναι εξακριβωμένες, εικάζεται όμως ότι προέρχοναι από τις διονυσιακές και βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων που επιβίωσαν μέχρι και σήμερα. Γι' αυτό και πολλές ιδιαίτερες εκδηλώσεις συνοδεύονται συχνά με σκωπτικά τραγούδια, πειράγματα, αθυροστομίες και σεξουαλικά υπονοούμενα. Σε πολλές περιοχές σφάζονται χοιρινά, ενώ παντού υπαίθριες ψησταριές στήνονται από νωρίς το πρωί, ακόμα και έξω από τα μαγαζιά στις πόλεις, και δεν σταματούν ούτε λεπτό να βγάζουν εκλεκτούς μεζέδες και παραδοσιακά σουβλάκια.
Η κρεοφαγία και η οινοποσία είναι άφθονη, καθώς είναι η τελευταία ευκαιρία για τρικούβερτο γλέντι με βρώση κρέατος πριν την Σαρακοστή, μια περίοδος νηστείας. Το επόμενο ξεφάντωμα θα έρθει το Πάσχα, 59 ολόκληρες ημέρες μετά! Το κρέας επιβάλλεται να είναι ψημένο στα κάρβουνα και να έχει λίγο λίπος επάνω του για να βγάλει την απαραίτητη «τσίκνα». Για αυτό λέγεται και «Τσικνοπέμπτη». Το Τριώδιο επίσης γίνεται ιδιαίτερα αισθητό από την Τσικνοπέμπτη και μετά, όπου το εορταστικό κλίμα των αποκριών αρχίζει να γίνεται πιο έντονο.
Η έννοια του γάμου συναντάται σε πολλά έθιμα, όπως αυτό της «Κουλουρούς» στην Πάτρα. Η Γιαννούλα η κουλουρού ντύνεται νύφη και πηγαίνει στο λιμάνι να προϋπαντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ουίλσον πιστεύοντας, λανθασμένα, πως την αγαπά και θέλει να την παντρευτεί. Ο κόσμος που την συνοδεύει διασκεδάζει με τα καμώματά της. Στη Θήβα επίσης, την Τσικνοπέμπτη αρχίζει ο περίφημος «βλάχικος γάμος» που βασίζεται στο προξενιό δύο νέων, και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα. Τέλος στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές. Αφού ψήσουν το κρέας, οι άνθρωποι πηδούν από πάνω τους.
Το περιστατικό της Γιαννούλας της κουλουρούς συνέβη πραγματικά πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επειδή όμως η φάρσα που έστησαν στην αφελή αυτή γυναίκα προκάλεσε άφθονο γέλιο, το θέαμα επαναλήφθηκε αρκετές χρονιές και έτσι επικράτησε σαν έθιμο.
Και τώρα θα σας δείξω την απάντηση του προηγούμενου κουίζ.
Γνωρίζετε γιατί τρώμε κρέας την Πέμπτη, εξ ου και Τσικνοπέμπτη, και όχι, για παράδειγμα, την Τρίτη ή την Τετάρτη;
Για την Ορθόδοξη Εκκλησία οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές. Οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες, επειδή βρίσκεται μεταξύ των δύο αυτών ημερών.
Πώς σας φάνηκε το μάθημα αυτό; Μάθατε τίποτα ενδιαφέρον;
Εσείς έχετε παρόμοιες παραδόσεις στην χώρα σας;
"Αφήστε μας τα σχόλιά σας στο GreekPod101.com και τα λέμε στο επόμενο μάθημα.
Γεια χαρά!"

Comments

Hide