Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Χίλια περιστέρια
«Και χίλια περιστέρια, να σου φιλούν τα χέρια» τραγούδησε ο Γιώργος Ζαμπέτας, ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς Έλληνες μουσικοσυνθέτες των δεκαετιών '50-'80.
Τα τραγούδια του έγιναν μεγάλες επιτυχίες και τα περισσότερα γράφτηκαν για ταινίες της εποχής.
Ήταν άνθρωπος απλός, αυθόρμητος και μεγαλωμένος σε φτωχή οικογένεια.
Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική, παίζοντας κρυφά μελωδίες στο μπουζούκι του πατέρα του.
Πριν γίνει μουσικός έκανε διάφορες δουλειές, ύστερα όμως αφιερώθηκε σ´ αυτό που αγαπούσε και με αργά αλλά σταθερά βήματα κατέκτησε τη μουσική βιομηχανία, αλλά και τις καρδιές όλων των Ελλήνων.
Μέσα από το μοναδικό του στυλ, που σημάδεψε την πορεία του λαϊκού τραγουδιού, εξέφρασε τον πόνο, την αγωνία, τον έρωτα και τη χαρά όλων των κοινωνικών τάξεων.
Στην πορεία της ζωής του βοήθησε πολλούς νέους καλλιτέχνες, χωρίς ποτέ να ζητήσει αντάλλαγμα.
Όμως δεν του φέρθηκαν και οι άλλοι με τον ίδιο τρόπο, μιας και πολλές φορές χρησιμοποίησαν τραγούδια του χωρίς να τον αναγνωρίσουν ως δημιουργό.
Έτσι κι αυτός, ύστερα από παρότρυνση της γυναίκας του, άρχισε να ερμηνεύει τα τραγούδια του ο ίδιος, με μεγάλη επιτυχία.
Ένα από αυτά είναι και το «Χίλια περιστέρια».
Τόσο οι στίχοι, όσο και η μουσική φτιάχνουν τη διάθεση σε όποιον το ακούει, με τις λέξεις να φέρνουν στον νου ευχάριστες εικόνες και τον χαρούμενο ρυθμό να ηχεί μελωδικά.
Το έγραψε το 1991, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί την επιτυχία του, αφού στις αρχές του επόμενου χρόνου η ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε για πολλούς μήνες τον κατέβαλε.

Comments

Hide