Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Ο χορός του Ζορμπά
«Ο χορός του Ζορμπά», γνωστό και ως «Ζορμπάς», είναι ένα τραγούδι ορχηστρικό με συνθέτη τον Μίκη Θεοδωράκη.
Γράφτηκε το 1964 για την κινηματογραφική ταινία «Ζορμπάς ο Έλληνας» με πρωταγωνιστές τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς και Ειρήνη Παπά, και σκηνοθέτη τον Μιχάλη Κακογιάννη.
Η ταινία βασίστηκε στο μυθιστόρημα του γνωστού Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.
Η μελωδία του τραγουδιού βασίζεται στο κρητικό τραγούδι «Αρμενοχωριανός συρτός» ή αλλιώς «Κρητικό συρτάκι» του Γιώργη Κουτσουρέλη.
Ξεκινάει με έναν απλό, αργό αλλά ευχάριστο στο άκουσμα ρυθμό από το μπουζούκι που σταδιακά γίνεται όλο και πιο γρήγορος.
Το τέμπο συνεχίζει να αυξάνεται φτάνοντας σε πολύ γρήγορα επίπεδα και έτσι το τραγούδι καταλήγει σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ξεκίνησε.
Αυτόν τον ξέφρενο ρυθμό χορεύει και στην ταινία ο Άντονι Κουίν, που υποδύεται τον Αλέξη Ζορμπά, έναν Έλληνα χωρικό.
Στην παραλία Σταυρός στη χερσόνησο Ακρωτήρι της Κρήτης ο ηθοποιός ακολουθεί τα βήματα της χορογραφίας που ονομάστηκε συρτάκι.
Ο συνδυασμός του ταμπεραμέντου του Κουίν, της «πιασάρικης» μελωδίας και του γρήγορου στα όρια της ζαλάδας χορού έκανε το τραγούδι τόσο διάσημο που για πολλούς ξένους αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας.
Αυτό λοιπόν το τραγούδι ακούγεται σε ταβέρνες σε όλο τον κόσμο και οι πελάτες ξεσηκώνονται στο άκουσμά του και αρχίζουν να χορεύουν κυκλικά μέχρι να μπερδέψουν τα πόδια τους στην προσπάθεια να ακολουθήσουν τον γρήγορο αυτό ρυθμό.
Μέχρι και οι Γιάνκηδες το χρησιμοποιούσαν στο στάδιο κατά τη διάρκεια του αγώνα, για να προτρέψουν το κοινό να συμμετέχει ενεργά.
Και αν κάποιος δεν έχει ακούσει το συρτάκι ή δεν έχει χορέψει μέχρι να πέσει κάτω, ας το ζητήσει την επόμενη φορά που θα πάει σε μια ελληνική ταβέρνα!

Comments

Hide