Ημέρα του Πάσχα Η ημέρα του Πάσχα είναι για τους Έλληνες μια από τις πιο σημαντικές γιορτές, όπου γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού. Είναι κινητή, αλλά συνήθως πέφτει γύρω στα τέλη Απριλίου. Το βράδυ λοιπόν του Μεγάλου Σαββάτου, την τελευταία δηλαδή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, οι πιστοί μαζεύονται στην εκκλησία ή την πλατεία (αν πρόκειται για μια μικρή πόλη) για να γιορτάσουν με την αλλαγή της μέρας και την ανάσταση του Χριστού. Στις 12 ακριβώς ο παπάς ανακοινώνει με ψαλμό το γεγονός αυτό, και ο κόσμος, κρατώντας κεριά αναμμένα με το άγιο φως, αγκαλιάζεται λέγοντας «Χριστός Ανέστη». Μετά το τέλος της λειτουργίας, γυρίζει στο σπίτι, και στο κατώφλι της πόρτας, με το αναμμένο κερί σχεδιάζει στον αέρα ένα σταυρό• το άγιο φως θα προστατέψει το σπίτι και την οικογένεια. Όταν γυρίσουν λοιπόν πίσω, θα καθίσουν να φάνε στο γιορτινό τραπέζι κάθε λογής πιάτα, μιας και η νηστεία τελείωσε με την Ανάσταση. Έτσι, ξεκινώντας από την μαγειρίτσα (σούπα με ρύζι και εντόσθια), περνάν στο ψητό κρέας, που συνήθως είναι παϊδάκια. Η σημασία της μαγειρίτσας ως πρώτο πιάτο είναι μια αναγκαία αλλά νόστιμη παράδοση, μιας και ύστερα από σαράντα μέρες νηστείας είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστεί το στομάχι για το γεύμα. Πριν όμως αρχίσουν να τρώνε, τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά, ένα από τα σύμβολα του Πάσχα. Το πρωί της Κυριακής αρχίζουν οι ετοιμασίες για το μεγάλο γλέντι• οι άντρες αναλαμβάνουν το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα και οι γυναίκες στρώνουν το τραπέζι. Φίλοι και συγγενείς μαζεύονται για να γιορτάσουν στις πόλεις και τα χωριά, τρώγοντας, πίνοντας και χορεύοντας , ως αργά το βράδυ. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν και οι Αναστάσιος, Αναστασία, Λάμπρος και Λαμπρινή.
Comments
HideΗμέρα του Πάσχα Η ημέρα του Πάσχα είναι για τους Έλληνες μια από τις πιο σημαντικές γιορτές, όπου γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού. Είναι κινητή, αλλά συνήθως πέφτει γύρω στα τέλη Απριλίου. Το βράδυ λοιπόν του Μεγάλου Σαββάτου, την τελευταία δηλαδή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, οι πιστοί μαζεύονται στην εκκλησία ή την πλατεία (αν πρόκειται για μια μικρή πόλη) για να γιορτάσουν με την αλλαγή της μέρας και την ανάσταση του Χριστού. Στις 12 ακριβώς ο παπάς ανακοινώνει με ψαλμό το γεγονός αυτό, και ο κόσμος, κρατώντας κεριά αναμμένα με το άγιο φως, αγκαλιάζεται λέγοντας «Χριστός Ανέστη». Μετά το τέλος της λειτουργίας, γυρίζει στο σπίτι, και στο κατώφλι της πόρτας, με το αναμμένο κερί σχεδιάζει στον αέρα ένα σταυρό• το άγιο φως θα προστατέψει το σπίτι και την οικογένεια. Όταν γυρίσουν λοιπόν πίσω, θα καθίσουν να φάνε στο γιορτινό τραπέζι κάθε λογής πιάτα, μιας και η νηστεία τελείωσε με την Ανάσταση. Έτσι, ξεκινώντας από την μαγειρίτσα (σούπα με ρύζι και εντόσθια), περνάν στο ψητό κρέας, που συνήθως είναι παϊδάκια. Η σημασία της μαγειρίτσας ως πρώτο πιάτο είναι μια αναγκαία αλλά νόστιμη παράδοση, μιας και ύστερα από σαράντα μέρες νηστείας είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστεί το στομάχι για το γεύμα. Πριν όμως αρχίσουν να τρώνε, τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά, ένα από τα σύμβολα του Πάσχα. Το πρωί της Κυριακής αρχίζουν οι ετοιμασίες για το μεγάλο γλέντι• οι άντρες αναλαμβάνουν το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα και οι γυναίκες στρώνουν το τραπέζι. Φίλοι και συγγενείς μαζεύονται για να γιορτάσουν στις πόλεις και τα χωριά, τρώγοντας, πίνοντας και χορεύοντας , ως αργά το βράδυ. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν και οι Αναστάσιος, Αναστασία, Λάμπρος και Λαμπρινή.
Hi Alex,
I'm glad I could be of help! It's great that you are considering the Premium Plus subscription👍.
All the best on your Greek studies!
Stefania
Team GreekPod101.com
Thankyou! this is great feedback!
I will probably be signing up to the Premium Plus next week!
Enjoy your Holiday ! ( ο δεκαπενταύγουστος )
Alex
Hi Alex,
Yes, this sentence is structured this way because the previous sentence uses the subject ο κόσμος. If you change it to the plural it would just sound a bit unnatural. It would be understood that you still mean "the people", just in a different way, like saying "everyone", so it would sound more proper and natural to simply add the new subject like so:
Μετά το τέλος της λειτουργίας όλοι (everyone, subject) γυρίζουν στο σπίτι...
Kind regards,
Stefania
Team GreekPod101.com
Would it be wrong to change this sentence to be plural "they", such as ( γυρίζουν and σχεδιάζουν)?. I believe the below sentence is structured this way due to the previous sentence with ο κόσμος..
Μετά το τέλος της λειτουργίας, γυρίζει στο σπίτι, και στο κατώφλι της πόρτας, με το αναμμένο κερί σχεδιάζει στον αέρα ένα σταυρό;
thanks
Alex